Mnozí z nás se jistě setkali s problémem skladování brambor. Asi každému je jasné, že nákup několika kilogramů ušetří peníze i čas. Kupovat brambory v malém množství se rozhodně nevyplatí, zejména pokud bydlíte v domě a máte dostatek místa na jejich uskladnění. Sáčky na brambory jsou klasickým způsobem, jak lze brambory skladovat. Není to však jediné řešení, se kterým se můžete setkat. Nejlepší rady v tomto směru pocházejí od našich babiček a dědečků, kteří si brambory sami vypěstovali a pak je museli skladovat.
Při jejich skladování je na prvním místě suché, chladné a tmavé prostředí, které je dobře větrané. Skladování tedy není jednoduché a je třeba ho předem dobře promyslet a připravit. Důležité je také správné skladování a příprava na skladování. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak se brambory skladují a jakých chyb byste se měli vyvarovat.
Suché a chladné prostředí
Největším nepřítelem při skladování brambor je vlhkost a teplé prostředí, které jsou jako “ráj” pro bakterie, které urychlují proces rozkladu. Pokud brambory začnou vlhnout, je to špatné znamení a neměli byste to tolerovat. Ideálním prostorem je sklep, který nabízí chladné a suché prostředí pro skladování. V minulosti, kdy lidé neměli k dispozici chladničky, skladovali různé druhy potravin ve sklepích. Některé z věcí, které se praktikovaly v minulosti, se hodí i nyní a jsou jedním z nejlepších řešení. Neměli bychom tedy tyto metody zavrhovat, i když žijeme v době, kdy máme k dispozici různé elektrické spotřebiče.
Sklep je řešení, které můžete využít nejen pro skladování brambor, ale i jiné zeleniny, například kořenové. Je to skvělé řešení, jak udržet potraviny dlouho čerstvé, aniž byste museli používat lednici. Obvyklé pro tento typ skladování jsou potraviny, jako jsou brambory, mrkev nebo petržel. Chlad zpomaluje procesy, které vedou k rozkladu potravin, takže se nemusíte obávat ztráty chuti a čerstvosti potravin. Navíc vás to nestojí žádné peníze, protože k tomu nepotřebujete elektřinu a využíváte přirozený chlad z venkovního prostředí.
Tmavé a větrané prostředí
Dalším důležitým faktorem při skladování je tmavé prostředí. Působení slunečního světla způsobuje, že brambory produkují chlorofyl. Ten způsobí, že brambory zezelenají, což je znamení, že by se již neměly konzumovat. Toto pravidlo je známé již z minulosti a vychází ze skutečnosti, že brambory, které byly vystaveny slunečnímu záření, produkují solanin. Solanin je toxická látka, která je pro lidský organismus škodlivá. Ne všechny brambory, jejichž slupka je zelená, jsou špatné, ale je lepší takové brambory nekonzumovat. Vyhnete se tak nežádoucím zdravotním problémům, které by po jejich konzumaci mohly nastat.
Velmi důležité je také větrané prostředí. Před uskladněním brambor byste je měli nechat několik týdnů “vyvětrat”. Tím se sníží vnitřní vlhkost hlíz a na bramborách se vytvoří pevnější slupka. Díky tomu budou brambory při skladování odolnější a nepodlehnou různým skladištním chorobám. Při skladování dbejte na to, aby brambory byly uloženy ve vrstvě nepřesahující 60 cm. Brambory, které se nacházejí ve spodních vrstvách, musí mít možnost dýchat.
Sáčky
Často zmiňované slovní spojení “brambory v pytlích” naznačuje, že brambory jsou nejčastěji uloženy v pytlích. Je to však nejlepší řešení? Pro přepravu a manipulaci s bramborami je to velmi vhodné řešení. Snadno se s nimi manipuluje a v době sklizně je ukládáte přímo do pytlů, které pak putují na sklad nebo k dalšímu prodeji. Pokud však hovoříme o dlouhodobém skladování, existuje lepší řešení, a tím jsou dřevěné bedny. Ty si můžete vyrobit i sami z dřevěných desek. Můžete si vyrobit velikost, kterou potřebujete, v závislosti na množství, které máte. Důležité je, že tyto bedny nejsou umístěny na zemi, ale jsou zvednuté. To se provádí tak, že se podepřou dřevěnými prkny.
Proč tomu tak je? Do dřeva se dostává vlhkost ze země, která se pak přenáší na uskladněné brambory, a zde začíná velký problém. Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale příroda je v tomto neúprosná. Tím, že bednu jednoduše “zvednete” výš, zajistíte, že se vlhkost k bramborám jednoduše nedostane. Při skladování ostatní zeleniny dbejte na to, aby byly od sebe odděleny. Každá zelenina “pracuje” jinak a neměly by se v tomto případě skladovat dlouho pohromadě. Oddělit je můžete zcela jednoduše položením dřevěného prkénka. Není na tom nic složitého!
Příprava před skladováním
Pokud brambory kupujete, měli byste si dát pozor na to, jak je připravíte ke skladování. Prodejci je velmi často neskladují dobře a prodávají vám je mokré nebo rozmočené. V horším případě jsou nahnilé a vy s tím nemůžete nic dělat. Pokud jste však právě obdrželi brambory, které jsou mokré nebo vlhké, nechte je nejprve vyschnout. Brambory rozložte nejlépe na beton a oddělte je od sebe. Ideální je to v garáži, kde je dostatek místa a nehrozí vystavení povětrnostním vlivům. Nechte je tam například jeden den a poté zkontrolujte, zda jsou suché. Pokud ano, můžete v jejich skladování pokračovat.
Při jejich kontrole je důležité si všímat, zda mezi nimi nejsou nahnilé brambory, které je třeba vyhodit, protože by se mohly přenést na další kusy, což jistě nechcete. Neměli bychom se při tom unáhlit, protože na to můžeme později doplatit. Brambory je také třeba očistit od hrubých nečistot. Jemné znečištění bramborám nevadí a není třeba to s ním přehánět.
Skladování v bytě
Mnohem složitější otázkou je, jak skladovat brambory v bytě. Samozřejmě i v bytě je sklepní prostor, ale nikomu se nechce každý den běhat do sklepa. Brambory je vhodné skladovat v pytli s otvory pro lepší větrání nebo v krabici s otvory. Ideální je chladné prostředí mezi 5 a 6 stupni. Vyhněte se skladování brambor v lednici. Brambory by se rozhodně neměly skladovat při teplotách nad nulou.
Proč je teplota tak důležitá? Když je teplo, všechny životní procesy v hlízách se urychlují. Pokud je velmi teplo, brambory začnou klíčit. Jak hlízy klíčí, ztrácejí vlhkost a ochabují. Proto je dobré nepřekračovat rozmezí 3 až 6 stupňů, ideálně zmíněných 5 až 6 stupňů. V tomto případě by se vlhkost měla pohybovat mezi 85 a 90 %. Při skladování bezprostředně po sklizni by se brambory měly nechat alespoň několik hodin vyschnout na slunci. Sníží se tak riziko jejich “opadání” a zemina na nich bude snadněji opadávat.
Nakonec
Zopakujme si tedy, co jsme se dozvěděli o skladování brambor. Ideálním místem je suché, chladné, tmavé a větrané prostředí. Brambory by měly být skladovány v bednách, které jsou vyrobeny převážně ze dřeva, protože se jedná o přírodní a organický materiál. Před uskladněním je nesmíme zapomenout vysušit, abychom se vyhnuli skladištním chorobám. Při skladování v bytě musíme dbát na udržování teploty mezi 3 a 6 stupni a na zajištění suchého prostředí. Brambory by neměly být skladovány v chladničce a musí být uloženy například v sáčku s otvory. Větrání je pro brambory velmi důležité! Pokud budeme dodržovat všechna tato pravidla, určitě se budeme těšit z dlouhé skladovatelnosti brambor a jejich skvělé chuti. Nezapomínejme, že klíčem k úspěchu je samotná příprava na skladování. Pouze dobře uskladněné, očištěné a suché brambory mají potenciál vydržet dlouho a dělat vám radost.